Hovedsiden
  Skindiver
  Kinesisk hage
  Hårproblemer
  Muskler og ledd
  Skallebank
  Overgangsalder
  Rynker
  Hårstopp  
   
  Om Arcon
  Kontakt oss
Bestilling
  Nyhetsarkiv
  Forhandlere


Overgangsalder:

Forskjellen på soya og tofu.

Flere kosttilskudd med soya som råvare er i bruk mot overgangsplager. Enkelte hevder at soya er en viktig del av asiatisk kosthold. Det er i beste fall en halv sannhet. Soyabønner brukes riktignok som råvare, men bønnene blir gjerne høyt foredlet før de egner seg til mat for mennesker. Blant de aller viktigste foredlede rettene, er tofu. Opptil 90% av soyakonsumet i Asia utgjøres av tofu.

Som yoghurt og ost er foredlede produkter med melk som råvare, er tofu foredlet soya. Under fremstillingen blir soyaen bearbeidet for at de mest verdifulle næringsstoffene skal kunne tas opp i fordøyelsen. Samtidig skilles avfallsstoffer fra, kastes eller brukes til dyrefór.

Den som vil lage god ost, må separere melken. På tilsvarende måte blir også soyamelken separert på veien mot god tofu. Tofu er råvare for Tofupill®, det mest effektive og best dokumenterte kosttilskuddet mot overgangsplager.

Bare utvalgte soyaarter er egnet til tofuproduksjon. Disse soyabønnene er gjerne dobbelt så store som de som går til vanlig industriproduksjon. Tofubønnene har gjerne et høyere proteininnhold og mindre fett enn de bønnene som går til produksjon av forskjellige mat- og fórprodukter og produksjonen av tofubønner er liten i den vestlige verden.

I asiatisk kosthold er tofu like utbredt og anvendelig som poteten tradisjonelt har vært hos oss. Den kan bakes, kokes, grilles eller stekes. Den kan spise hel, moses, formes og blandes sammen med tusenvis av andre råvarer til minst tusen forskjelllige retter. Tofu kan også spises rå. Men i motsetning til poteten har tofu komplett protein vi kan fordøye.

(Det er to typer tofu, fast tofu og silketofu. Fast tofu er den mest anvendelige av de to. Silketofu er best å spise rå, men brukes også i supper – mest kjent er misosuppe. Fast tofu er den mest anvendelige og mest brukte. Konsistensen gjør at silketofu ikke tar opp smak fra kjøtt og grønnsaker på samme måte som fast tofu gjør. Silketofu har også en tendens til å klumpe.)

Slik lages tofu:
Soyabønner med riktige tofuegenskaper legges i bløt i vann over natten. Så tørkes de.
Bønnene støtes mens man heller over litt kokende vann. Man får en mos med konsistens omtrent som potetmos.
Mosen øses over i kokende vann og kokes i omtrent 10 minutter. Dette er et viktig ledd i fremstillingen fordi et bestemt enzym brytes ned under kokingen. Hvis dette enzymet ikke brytes ned, kan ikke proteinet fordøyes av mennesker
Den tynne massen filtreres slik at man får en flytende og en fast del. Den flytende er soyamelk, den faste kalles okara. Okara er den minst verdifulle delen – og inngår ikke i den videre bearbeidelsen.
For å få soyamelken til å koagulere, tilsettes litt kalsium eller magnesium. Kineserne har brukt kalsiumsalt fra saltgruver i fjellene i 2000 år, mens japanerne tradisjonelt har brukt sjøsalt som koaguleringsmiddel. Det er de små mengdene magnesiumklorid i sjøsaltet som sørger for at prosessen går som den skal.
Når dette er tilsatt, skiller soyamelken seg i en del som likner ostemasse og en klar myseaktig væske. Ostemassen flyter opp.
Massen som flyter opp legges i former kledd med osteklede. Formen har mange små hull slik at væske kan renne av etterhvert som massen tørker. På toppen av formen legges et lokk.
Lokket settes under trykk med et lite lodd i flere timer. Tofublokken tas så ut av formen og legges i kaldt vannbad i en time.
Nå kan tofuen spises – rå eller tas i bruk i matlagingen.

Vil du lese mer om Tofupill® klikker du her.
Vil du bestille Tofupill®, klikker du her.

Tilbake


Kvinner og overgangsalder

Har du plager forbundet med overgangsalderen?
Et langt og godt liv?


Når inntreffer overgangsalderen?

Hva skjer i overgangsalderen?


Andre konsekvenser av overgangsalderen


Overgangsalder og sexlyst

Overgangsalder, prevensjon og graviditet

Hva kan gjøres for å unngå plagene?