Hovedsiden
- Nyheter
- Arkiv

Om Arcon Norway AS
- Forhandlere
- Kontakt oss

  Produkter og tilbud
- Kjøpsbetingelser

  Kosmetikk
Overgangsalder
Hår- og hodebunn
Hårfjerning
Vanskelig hud
For muskler og ledd
Arcons kinesiske hage


   


Livskvalitet i overgangalderen


Har du plager forbundet med overgangsalderen?

Et langt og godt liv?

I nyere tid har vi fått en helt annen livskvalitet og livsstil enn våre forfedre. I løpet av noen generasjoner er levealderen økt dramatisk. Mens overgangsalderen tidligere kom i livets sluttfase, opplever dagens kvinner at den kommer omtrent når de står midt i livet.

I dag har vi innsikt i kvinnekroppens kompliserte styringssystemer. Vi har også fri tilgang til viten og erfaringer fra andre verdensdeler og kulturer. I vår tid har vi svært gode forutsetninger for å tilby hjelp til dem som ønsker å unngå de plagene overgangsalderen medfører for svært mange kvinner. 4 av 5 rammes av overgangsplager i en eller annen grad.

På disse sidene finner du informasjon om overgangsalder, plager du kan møte og mulige behandlingsformer. Informasjonen er delt i tre seksjoner.

Har du spørsmål etter å ha lest disse sidene, har vi anledning til å kontakte sjefsgynekolog Yoles, som er ansvarlig for flere studier om Tofupill®. Han svarer på medisinske spørsmål knyttet opp mot Tofupill og overgangsalder.

Når inntreffer overgangsalderen?

Overgangsalderen kalles også klimakteriet og er tiden rundt kvinnens siste menstruasjon. Den inntreffer omkring 45-55 års alder. Men den kan også komme langt tidligere. Vi vet om kvinner som er kommet i overgangsalderen når de var 29! I gjennomsnitt har norske kvinner sin siste menstruasjon når de er vel 51 år. Kvinner i Norge, Europa og USA har normalt langt større plager i overgangsalderen enn asiatiske.

Leger bruker ordet menopause om siste menstruasjon. Det nøyaktige tidspunktet for denne er individuelt, men det kan virke som det er sterkt arvelig betinget og ofte har en kvinne sin siste menstruasjon på samme tidspunkt som sin mor. Også forløpet forøvrig er i stor grad sammenfallende fra generasjon til generasjon. Kvinner som røyker kommer imidlertid gjerne noe tidligere i overgangsalderen enn ikke-røykere.


Ill: Kurven viser hvor stor andel av kvinner på for skjellige alderstrinn som kommer i overgangsalderen

Hva skjer i overgangsalderen?

I overgangsalderen opphører eggproduksjonen i eggstokkene og det skjer forandringer i hormonproduksjonen i kroppen. Forandringen kan ha konsekvenser som er fysiologiske, psykologiske og/eller psykososiale. Fra år med stabile sykluser, føles det gjerne som hele systemet kommer i ubalanse.Ill. Illustrasjonen viser hvordan produksjonen av østrogen i kroppen varierer gjennom livet. I begynnelsen av overgangsalderen blir den svært uregelmessig for etter hvert å stoppe helt opp.

Det de fleste merker raskt, er plager som hetetokter, søvnproblemer, hodepine, tørrhet i skjeden og humørsvingninger. Huden blir gjerne tynnere og håret ofte livløst.

Omlag 4 av 5 norske kvinner opplever plager i forskjellig grad når de kommer i overgangsalderen. For enkelte er plagene over etter et halvt års tid, mens andre opplever grader av ubehag i opptil 10 år. Plager fra slimhinner og i urinveier kan vedvare resten av livet.

Produksjonen av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen avtar gradvis i eggstokkene. Østrogenet har som en av sine oppgaver å bidra til å regulere kroppstemperaturen. Når kroppen ikke lenger produserer eget østrogen, kommer temperatursystemet lett ut av kontroll. Det oppstår ubalanse slik at kroppstemperaturen stadig går opp og ned.

Hetetokter er det mest typiske symptom på overgangsalderen. De kommer uavhengig av situasjonen og helt uten forvarsel. De kan være kortvarige – 3-6 minutter – hyppige – flere ganger pr time – og ofte pågår de døgnet rundt. Mange rødmer sterkt i ansiktet og nedover halsen, andre blir gjennomvåte av svette. For mange får de stadige hetetoktene også konsekvenser for nattesøvnen. Den blir uregelmessig, man får ikke den nødvendige hvile og dermed kommer mange inn i en ond sirkel.

For mange får selvsagt dette konsekvenser for det daglige arbeidet. De blir usikre på hvordan kroppen fungerer gjennom dagen og på sine hete- og svettetokter. Det er en svært ubehagelig situasjon.

Når østrogenproduksjonen i eggstokkene avtar, øker kroppens evne til produksjonen av østrogen i fettvevet og i binyrene. Dette er årsaken til at hver 5. kvinne opplever få eller ingen plager forbundet med østrogenmangel i overgangsalderen. Tynne personer (med lite fettvev og lav kroppsvekt) er imidlertid langt mer utsatt, blant annet for benskjørhet.

Andre konsekvenser av overgangsalderen

 

Mange føler seg litt deprimerte, noen blir mer hissige, andre irritable og noen opplever at de generelt har dårligere humør. Konsentrasjonsvansker og nervøsitet nevnes også, og ofte går alt dette både utover familie- og arbeidsliv.

I starten av overgangsalderen kan kvinnen oppleve at hun får hyppigere menstruasjoner. Det kan gå 21 dager fra første dag i den ene syklusen til den neste. Etter hvert skjer eggløsningene sjeldnere og det resulterer i ujevn stimulering av slimhinnen i livmoren. Blødningene kan bli kraftigere.

Slimhinnene både i skjeden og urinrøret blir tynnere, skjørere og tørrere når østrogenproduksjonen synker. For mange betyr dette ubehag ved samleie og hos noen leder det til stadige urinveisinfeksjoner og urinlekkasjer.

Østrogen påvirker også benbyggingen i skjelettet. Når produksjonen av østrogen synker, øker tapet av benmasse. Mineraltapet i skjelettet er størst hos kvinner rundt 50 år, i de første årene av overgangsalderen. Tapet fortsetter år for år, og hos mange fører dette over tid til benskjørhet. Halvparten av alle kvinner risikerer benbrudd i årene etter fylte 55 år. For mange får slike brudd store konsekvenser.

Dersom du opplever at overgangsalderen gir deg ubehag som er uønskede eller så plagsomme at livskvaliteten blir utilfredsstillende, bør du prøve å finne et tilskudd som kan hjelpe deg. For å unngå risiko, bør du først prøve et naturlig, vegetabilsk tilskudd. Tofupill® med naturlig, vegetabilsk fytoøstrogen er et nærliggende og trygt valg.

Overgangsalder og sexlyst

 

Som på de fleste områder finnes det ikke noe typisk mønster – også forholdet til sex er helt personlig og individuelt. Noen opplever at lysten på sex øker. Det kan blant annet ha sammenheng med at de etter hvert ikke trenger frykte uønskede svangerskap. Andre får mindre lyst. Dette kan i noen tilfeller ha sammenheng med tørrhet i skjeden som gir smerter ved samleie. Enkelte kan registrere at orgasmen blir svakere. Selvsagt finnes det også noen som helt mister lysten på sex, akkurat som noen ikke merker forandringer i det hele tatt – bortsett fra at menstruasjonen blir uregelmessig og etter hvert uteblir.


Overgangsalder, prevensjon og graviditet

I løpet av overgangsalderen opphører eggløsninger og menstruasjoner, gjerne etter en periode hvor menstruasjonene har vært uregelmessige. Er det gått mer enn 6 måneder siden siste menstruasjon, kan du ta en prøve hos legen for å få visshet om at eggløsningene er opphørt. Dersom dette er tilfelle, kan du ikke lenger bli gravid og du kan slutte med prevensjon. Vanligvis sier man at menopausen har inntrådt når du ikke har hatt menstruasjon på ett år. De uregelmessige menstruasjonene har imidlertid "lurt" mange til å tro at de ikke lenger er fruktbare. De har sluttet med prevensjon for tidlig og opplevd uønskede graviditeter.

Hva kan gjøres for å unngå plagene?

 

De siste tiårene har leger begynt å foreskrive forskjellige pillekurer basert på hormoner mot plager i overgangsalderen. Naturmedisinen har søkt til Asia for å finne forklaringen på at kvinner i denne verdensdelen har langt mindre plager forbundet med overgangsalder. Brystkreft er langt sjeldnere, i Japan f. eks. bare 1/6 av den risikoen du finner hos oss. I asiatiske land er tofu er viktig ingrediens i kostholdet. Tofu har et høyt innhold av fytoøstrogen; naturlig, vegetabilsk østrogen.

Undersøkelser viser tydelig at tofu er et av de beste, "beskyttende" næringsmidler for kvinnekroppen. Tofu beskytter kroppen mot de fleste av de "moderne" sykdommene vi kjenner her i vesten. Som naturprodukt er tofu trygt å bruke. Svært mange kvinner foretrekker naturligvis det vegetabilske østrogenet i Tofupill fremfor hormonene som finnes i medisinske preparater.

Når så mange kvinner ikke liker hormonmedisiner, har det sammenheng med en rekke undersøkelser som viser at ulempene ved bruk er større enn fordelene. Og mange føler seg ikke vel om de forsøker hormonmedisin. Dessuten øker risikoen for bryst-, eggstokk- og livmorkreft. Situasjonen er såpass alvorlig at norske myndigheter i februar 2003 har anbefalt legene å være tilbakeholdne med å skrive ut hormonmedisiner som tabletter eller plaster – og de fraråder bruk ut over 3-5 år. Dette er ytterligere en grunn til å prøve å finne et godt alternativ. Tofupill er et godt alternativ.


Klikk her for å lese mer om Tofupill
Klikk her for å bestille i vår nettbutikk

 – Studier/dokumentasjon
– Bedre livskvalitet

– Tilbake

Min handlekurv:
Totalt: 0


 
Kinesisk energi
Høstilbud! ÷20% prisavslag!


  10 miniflasker Pine Brand Ginseng Royal Jelly + 1boks Kang Yan
til tilbudspris,
KUN KR 178,-


1 boks Kang Yan + 10 miniflasker Panax Ginseng Extractum,
 KUN KR 196,-

Styrk kroppen
i høst med kinesisk, grønn te

Tilbudspriser! ÷20% avslag


3 pakker Qing Xiu
grønn te,
KUN KR 336,-3 pakker Mei Lis grønn te
KUN KR 197,-


3 pakker Luo Han Guo energidrikk av balsampæretre
KUN KR 146,-

TRIPPEL- tilbud på te!

 
 


 
 


  ARCON NORWAY AS Postboks 6, 4801 Arendal Telefon: 37 00 35 35 Telefax: 37 02 65 34 E-post: salg@arcon-norway.no