Hovedsiden
  Skindiver
  Kinesisk hage
  Hårproblemer
  Muskler og ledd
  Skallebank
  Overgangsalder
  Rynker
  Hårstopp  
   
  Om Arcon
  Kontakt oss
Bestilling
  Nyhetsarkiv
  Forhandlere


Overgangsalder:
Hva skjer i overgangsalderen?

I overgangsalderen opphører eggproduksjonen i eggstokkene og det skjer forandringer i hormonproduksjonen i kroppen. Forandringen kan ha konsekvenser som er fysiologiske, psykologiske og/eller psykososiale. Fra år med stabile sykluser, føles det gjerne som hele systemet kommer i ubalanse.Ill. Illustrasjonen viser hvordan produksjonen av østrogen i kroppen varierer gjennom livet. I begynnelsen av overgangsalderen blir den svært uregelmessig for etter hvert å stoppe helt opp.

Det de fleste merker raskt, er plager som hetetokter, søvnproblemer, hodepine, tørrhet i skjeden og humørsvingninger. Huden blir gjerne tynnere og håret ofte livløst.

Omlag 4 av 5 norske kvinner opplever plager i forskjellig grad når de kommer i overgangsalderen. For enkelte er plagene over etter et halvt års tid, mens andre opplever grader av ubehag i opptil 10 år. Plager fra slimhinner og i urinveier kan vedvare resten av livet.

Produksjonen av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen avtar gradvis i eggstokkene. Østrogenet har som en av sine oppgaver å bidra til å regulere kroppstemperaturen. Når kroppen ikke lenger produserer eget østrogen, kommer temperatursystemet lett ut av kontroll. Det oppstår ubalanse slik at kroppstemperaturen stadig går opp og ned.

Hetetokter er det mest typiske symptom på overgangsalderen. De kommer uavhengig av situasjonen og helt uten forvarsel. De kan være kortvarige – 3-6 minutter – hyppige – flere ganger pr time – og ofte pågår de døgnet rundt. Mange rødmer sterkt i ansiktet og nedover halsen, andre blir gjennomvåte av svette. For mange får de stadige hetetoktene også konsekvenser for nattesøvnen. Den blir uregelmessig, man får ikke den nødvendige hvile og dermed kommer mange inn i en ond sirkel.

For mange får selvsagt dette konsekvenser for det daglige arbeidet. De blir usikre på hvordan kroppen fungerer gjennom dagen og på sine hete- og svettetokter. Det er en svært ubehagelig situasjon.

Når østrogenproduksjonen i eggstokkene avtar, øker kroppens evne til produksjonen av østrogen i fettvevet og i binyrene. Dette er årsaken til at hver 5. kvinne opplever få eller ingen plager forbundet med østrogenmangel i overgangsalderen. Tynne personer (med lite fettvev og lav kroppsvekt) er imidlertid langt mer utsatt, blant annet for benskjørhet.Neste

Tilbake


Kvinner og overgangsalder

Har du plager forbundet med overgangsalderen?
Et langt og godt liv?


Når inntreffer overgangsalderen?

Hva skjer i overgangsalderen?


Andre konsekvenser av overgangsalderen


Overgangsalder og sexlyst

Overgangsalder, prevensjon og graviditet

Hva kan gjøres for å unngå plagene?