Hva kan du forvente av overgangsalderen?

Mange kvinner gruer seg til overgangsalderen. Kvinnekroppen skal gjennom flere faser i løpet av et langt liv, og overgangsalderen er en av de større og mer omfattende fasene. Hva kan man forvente når overgangsalderen melder sin ankomst?

Hvordan man opplever overgangsalderen vil være individuelt. Symptomene, reaksjonene på dem og belastningen vil være forskjellig fra kvinne til kvinne. Mange lurer hva man kan forvente av overgangsalderen – noe vi ønsker å gi et svar på.

Hvorfor kommer man i overgangsalderen?

Overgangsalderen er en naturlig del av livet som kvinne. Det hele henger sammen med fruktbarhet og menstruasjon. Den første perioden i en kvinnes liv med store endringer skjer i puberteten, da man blir kjønnsmoden. Når en kvinne nærmer seg 40 år er østrogennivået i kroppen kraftig redusert sammenlignet med da hun var i puberteten. Dette gjør at fruktbarheten synker, og etter hvert uteblir både fruktbarhet og menstruasjon, overgangsalderen er da et faktum. Overgangsalderen markerer slutten på fruktbarhetperioden i livet. Overgangsalderen deles inn i tre faser: perimenopause, menopause og postmenopause.

Fasene i overgangsalderen er komplekse og opplevelsen av dem vil som nevnt variere voldsomt fra kvinner til kvinne. Derfor har vi i Arcon utviklet tre forskjellige Femarelle-produkter som er spesialtilpasset for hver av fasene:

 • Femarelle Rejuvenate – for perimenopausen, når hormonene svinger og er ustabile. Hjelper mot humørsvingninger, PMS plager, tretthet, søvnforstyrrelser og ustabil menstruasjon.
 • Femarelle Recharge – for deg i menopausen, når menstruasjonen er uteblitt i 12 måneder og du ikke er reproduktiv lenger. Hjelper mot hetetokter, nattesvette, humørsvingninger, redusert sexlyst, lite energi og tretthet.
 • Femarelle Unstoppable – for deg i postmenopausen, når du er ferdig med hetetokter. Understøtter benhelse, er godt for tørre slimhinner og regulerer PH-verdien i skjeden

Symptomer på overgangsalder

Det vi vet for sikkert er at overgangsalderen er unngåelig, og noe alle kvinner må gjennom. Symptomene på at overgangsalderen nærmer seg kan vise seg lenge før selve menstruasjonen opphører. I noen tilfeller kan de oppstå hele ti år før. De aller fleste opplever de største forandringene i 50-årene, men mange kan som nevnt få plager tidligere. De aller færreste, rundt 1% av norske kvinner, kommer i overgangsalderen før de fyller 40 år. I mange tilfeller er det første tegnene uregelmessige menstruasjon, fysiske endringer og hormonelle forandringer som fører til plager. Er du usikker på om du faktisk har kommet i overgangsalderen? Dersom du du har vært uten mens i 12 måneder er du der!

Dette er noen av de vanligste symptomene:

 • Hetetokter. Disse kan være milde eller sterke. Noen blir vekket på natten. Kan også trigges av sterk mat, varm drikke, alkohol eller koffein.
 • Nedsatt sexlyst
 • Nattesvette
 • Søvnproblemer
 • Vektøkning
 • Depresjoner og humørsvingninger
 • Hjertebank
 • Hodepine
 • Leddsmerter

Opplever du at du plages, anbefaler vi å ta kontakt med din fastlege for å få konkrete svar på dine spørsmål.

Vil det gå utover livskvaliteten?

Hvorvidt overgangsalderen vil påvirke livskvaliteten finnes det dessverre ingen fasitsvar på. Hyppigheten og styrken på de forskjellige symptomene vil være svært individuelle. En av fire kvinner opplever å få så alvorlige plager når de kommer i overgangsalderen at det går utover livskvaliteten. Noen er heldige og får ingen plager gjennom hele overgangsalderen, men de aller fleste vil oppleve minst ett av symptomene. Ikke glem at vi alle er forskjellige og at vi reagerer ulikt på overgangsalderen. Ikke sammenlign deg selv med andre, det vil bare gjøre vondt verre. Forhold deg kun til dine plager og hvordan du ønsker å takle dem.

Det er hjelp å få

Er du en av dem som føler plagene går utover livskvaliteten? Det finnes en rekke tiltak man kan gjennomføre. Uansett om du er i overgangsalderen akkurat nå eller gruer deg til den kommer, er første steg å ta vare på helsen. Start med kostholdet: spis balansert og sunt. Ha et moderat, sunt forhold til alkohol, hold deg unna røyk og tren regelmessig. Dette er tiltak som anbefales alle, og som vil kunne ha en svært god effekt på symptomene. Ikke tenk at du må være perfekt fra første dag, alle monner drar. Start i det små og bygg gradvis på til det blir en naturlig del av hverdagen. En undervurdert kunnskapskilde du kan søke hjelp og svar hos er din mor. Still spørsmål og be om råd. Hun har tross alt gått gjennom de samme fasene.

Flere og flere søker også hjelp fra kosttilskudd og andre behandlinger. Femarelle er et av disse og er det mest populære her til lands og i en rekke andre land. Det er spesielt to grunner til dette:

 1.  Femarelle er dokumentert gjennom 19 forskjellige vitenskapelige studier på effekt, virker raskt og ingen bivirkninger.
 2. Presidenten i Den Europeiske Gynekologforeningen, professor Andrea Genazzani anbefaler at før man begynner med østrogen, skal man prøve Femarelle fordi Femarelle har like god effekt som østrogen på de aller fleste.

Femarelle er spesielt utviklet for å hjelpe kvinner gjennom de ulike fasene av overgangsalderen og bidra til balanse og forbedret livskvalitet. Dette er grunnen til at vi har utviklet tre forskjellige varianter av Femarelle. De har dokumentert effekt for kvinner som opplever forskjellige plager og ubehag etterhvert som østrogennivået i kroppen synker. Uansett hvilken av fasene av overgangsalderen du befinner deg i, har vi et produkt for deg.

Ikke stol på alt du leser

Når 40-årene nærmer seg er det mange som begynner å grue seg til overgangsalderen. Det er et tabulagt tema og forbindes gjerne med noe ubehagelig og skummelt. Mange tror at alt disse årene har å by på er dårlig sexlyst, vektøkning og forferdelige hetetokter. Det er heldigvis ikke sant. Igjen, det er mange kvinner som aldri opplever noen av symptomene, men om du får symptomer er det hjelp å få.

Overgangsalderen medfører også flere positive aspekter. I denne alderen opplever man ikke kun kroppslige forandringer, men også større endringer i hjemmet. For de som er foreldre vil barna gjerne blitt voksne nok til å ta vare på seg selv, og mange flytter også ut av barndomshjemmet. Det gir gjerne mer egentid, noe mange mødre ofte har behov for. Foreldreansvaret er annerledes enn før og krever mindre planlegging. Tid som tidligere gikk til hjem og barn kan nå brukes mer på vedlikehold av vennskap, aktiviteter, hobbyer og reiser. Det samme gjelder økonomien. Etter mange år i jobb forteller kvinner at deres rolle i arbeidslivet er styrket og at lønnen er høyere enn noen gang. Følelsen av mer frihet påvirker flere aspekter i livet, både seksuelt, økonomisk og tidsmessig.

Overgangsalderen er omfattende og et myteomspennende tema som det er viktig å skape oppmerksomhet og kunnskap rundt. Vi i Arcon Norway har lang erfaring med å hjelpe kvinner som lider av plagene overgangsalderen frembringer.

Har du spørsmål eller ønsker mer informasjon om Femarelle, ta kontakt med oss på mail eller telefon.

 

Sjekk ut utvalget i nettbutikken vår!

Nyhet!
Nyhet!
Nyhet!
Nyhet!
Nyhet!
Nyhet!
Nyhet!
Nyhet!
Nyhet!
Nyhet!
 

Legg igjen en kommentar