Hovedsiden
  Skindiver
  Kinesisk hage
  Hårproblemer
  Muskler og ledd
  Skallebank
  Overgangsalder
  Rynker
  Hårstopp  
   
  Om Arcon
  Kontakt oss
Bestilling
  Nyhetsarkiv
  Forhandlere


Overgangsalder:
Her finner du alle artiklene freelance-journalist Berit Kvifte har skrevet om Anne Margrethe Eriksen, hennes overgangsproblemer og hvordan hun fant en løsning.


Artikkel 1: Endelig hjelp å få!

Artikkel 2: Lege Idar Elvemo:
Soya hjelper mot overgangsplager


Artikkel 3: Østrogen-behandling eller ei?

Artikkel 4: Hva er fytoøstrogen?

Klikk på tittelen til den artikkelen du vil leseArtikkel 1:

Endelig hjelp å få!

Anne Margrethe Eriksen (51) fra Hemmingsfjord var bare 43 år da hun kom i overgangsalderen. Den ”indre termostat” gikk helt over styr, svette-toktene kom tette som haglbyger og Anne Margrethe ble både deprimert og folkesky.
-Det var så ille at jeg vinterstid pleide å gå ut barbeint i snøen for på denne måte kjøle meg ned. Østrogenpillene jeg brukte, hadde dessverre ikke den ønskelige effekten på de grusomme hete-toktene mine. I oktober i fjor kom jeg tilfeldig over et nytt naturprodukt mot overgangs-plager. Det ble redningen for meg, mannen min og ekteskapet!

-Kjerringa mi er endelig blitt seg selv igjen! Det er visst og sikkert at kona mi hadde det grusomt, men det er jaggu ikke lett for oss mannfolk heller. Jeg visste aldri hva som møtte meg bak kjøkkendøra, sier mannen , Einar, som også påpeker at både nattero og temperatur på soverommet har senket seg til et behagelig nivå.
-Før kastet Anne Magrethe seg rundt i sengen om natten og laget et svære ståk. Dessuten var det ikke så greit å gi mitt samtykke til at vinduet på soverommet skulle stå pip oppe med 20 grader minus utenfor. Alternativet var at kjerringa mi stod opp og gikk ut i bare nattkjolen for å kjøle seg ned. Det var virkelig ille, minnes Einar. Han synes det er på tide at mannfolka får si sitt om overgangsalderen de også. Om det er et kvinne-fenomen aldri så mye, så rammer det også mennene.
-Vi både ser og vet at konene våre lider og det er ille å stå utenfor å ikke kunne gjøre noe for å hjelpe. Selv det å være imøtekommende og grei, blir jo helt feil det og! Kjøpte en blomster, var det galt. Gjorde en det ikke, var de galt. Vi har vært gift i 35 år og jeg skjønte når kona mi kom i dette ”hormonelle helvete”, at det ikke var ”henne”. Nå har jeg fått Anne Margrethe tilbake og vi kan nyte dagene og livet igjen takket være naturproduktet Tofupill.
-Vi giftet oss tidlig, fikk barn tidlig og når disse hadde fløyet ut av redet, så vi for oss dager og år vi igjen kunne pleie kjærligheten og hverandre. Slik gikk det ikke. Så fort yngstemann var ”flyvedyktig”, ble overgangsalderen tredd nedover hodet mitt som en badehette. Og inni denne fosskokte det! Jeg hadde temperament som en furie, ukontrollerte gråteanfall, depresjoner og tilløp til angst i perioder. Etter hvert ble jeg folkesky. Hete-toktene ødela alt, forteller Anne Margrethe og sender et kjærlig blikk mot mannen. Han skulle hatt diplom for ”utholdt tjeneste” i de ni årene hun hadde det som verst.


Østrogenbehandling fånyttes

-Jeg trodde først at det var noe alvorlig galt med meg da de første symptomene meldte seg. Arbeider man, blir man svett. Jeg satt helt stille og svetten rant. Menstruasjons-syklusen gikk helt i surr og jeg fikk slike magesmerter at jeg ble innlagt til observasjon. Det var ”bare” menstruasjonen som var ute av kurs, et av mange symptomer på denne fasen i mange kvinners liv. På bakgrunn av de ganske voldsomme symptomene jeg hadde, foreslo legen Trisikvens (østrogen-tilskudd). Dette fikk menstruasjonen i ”kunstig gjenge”, samt at jeg merket at hete-toktene ble redusert noe i intensitet i begynnelsen. Psyken min, hadde lege-middelet ikke noen effekt på. Derimot hadde det innvirkning på vekten – i feil retning. ”Førti, feit og ferdig”…, en beskrivelse jeg følte passet der og da.
Anne Margrethe brukte østrogenpillene og innimellom østrogen-plaster. Til slutt foreskrev legen en ”forte-utgave” av østrogen ut til henne. Da ble Finnsnes-kvinnen direkte syk.
-Jeg fikk vondt i hele kroppen og ble engstelig. Lite hadde jeg tenkt over hva kunstig behandling av overgangsplager kunne innebære. Nå ble jeg redd. Legen min likte heller ikke denne utviklingen og i felleskap tok vi beslutning om at jeg skulle stoppe med østrogen-behandling. Hva i all verden skulle jeg ty til nå?

Soya-produkt redningen

En oktoberdag i fjor gikk Anne Margrethe innom helsekost-butikken på Finnsnes.
-Jeg arbeidet vegg-i-vegg med denne butikken, kjente innehaveren og tok en tur innom. Siden hun visste om mine plager, fikk jeg en prøvepakke med kosttilskuddet Tofupill som nettopp var kommet på markedet. Jeg hadde ikke noe å tape på å prøve og takket ja til en vare-prøve som skulle rekke til seks dager. Det er det klokeste jeg har gjort siden jeg fylte 43! Jeg kjente god effekt da jeg hadde spist opp prøvepakken, men var redd det bare skulle være en forbigående forbedring. På nytt gikk jeg innom ”Helsekosten” og fikk en prøvepakke til. Da denne var oppspist, var det ikke tvil i min sjel.
-Ikke i min heller! Jodler Einar i bakgrunnen.
-Det var ubeskrivelig deilig å få orden på ”termostaten, hetebølgene er redusert til et minimum. Humøret kom veldig raskt tilbake, gråteanfallene er borte og jeg ”på plass” igjen. Like gledelig også er det at seksuallivet har fått en real dytt i positiv retning. Dette er noe få snakker høyt om, men alle er enige om at dette er et vesentlig element uansett alder, sier Anne Margrethe som for første gang på mange år går sommeren lyst i møte.
-I fjor da vi skulle på ferie til Stavanger, var jeg helt utafor av alle plagene. Da vi kjørte over Haukeliseter, fikk jeg øye på en snøfonn. Gjett hva jeg gjorde? Jeg bad Einar bråstoppe bilen og ut i fonna løp jeg og ble liggende til avkjøling i snøfonna…, sier Anne Margrethe og ler.
-Ikke glem snorkingen! Skyter Einar inn.
-Ja, jeg har begynt å snorke, Men det er fordi jeg endelig har begynt å sove! Før våknet jeg minst en gang i timen. Nå legger jeg meg til ”religiøs tid” og våkner fornøyd og uthvilt klokken åtte om morgenen – fortsatt i samme nattserk!


Artikkel 2:

Lege Idar Elvemo:

Soya hjelper mot overgangsplager-Jeg har i min praksis sett mange eksempler på at alternativ behandling kan virke bedre enn skolemedisin. Anne Margrethe Eriksen er definitivt et godt eksempel på dette, sier lege Idar Elvemo, privatpraktiserende lege i Sørreisa kommune.
Elvemo forteller at det ikke er nytt at soya er til stor hjelp for kvinner med overgangs-plager. Ser man på asiatiske kvinner som har soya som en vesentlig del av kostholdet, finner man få kvinner med PMS og overgangsplager. Vi burde ta lærdom av dette.

-Det kvinner forteller når de oppsøker meg for overgangs-plager, er at de plages hetetokter og svette i en så stor grad at de blir hemmet sosialt. I tillegg kommer forstyrret nattesøvn og humør-svingninger. Tilløp til angst er heller ikke sjelden. Etter hvert som denne fasen stiger frem, forteller kvinnene om tørre slimhinner som kan gi problemer i samlivet. Det er bare noen få som glir gjennom denne fasen av livet uten problemer. De fleste opplever en eller flere plager av varierende i intensitet. Noen har det ganske tøft. Slik som Anne Margrethe. Til tross for at hun endte opp med en ”Forte-utgave” av østrogen, opplevde hun ikke særlig reduksjon av symptomene. Til slutt synes jeg det ikke var forsvarlig å la henne fortsette.

-Hvilken kjennskap har du til Tofupill?
-Egentlig ikke så mye utover de kliniske observasjoner jeg har gjort hos Anne Margrethe. Dette virket så interessant at jeg fikk tak på studier og undersøkelser som er gjort på dette produktet. Det ser oppløftende ut. Preparatet er laget av tofu, et krem-aktig næringsmiddel fremstilt av soyabønner. Av dette har man konsentrert de virksomme substanser på en så skånsom måte at man ikke har gjort noen kjemiske forandringer i fremstillings-prosessen. Rent kjemisk er fytoøstrogen (planteøstrogen) likt det kvinnelige hormonet østrogen, med unntak av en essensiell forskjell: fytoøstrogen er ikke et kunstig/syntetisk fremstilt hormon og gir dermed ikke uønskede bivirkninger, forklarer Elvemo.
I en av de nyeste doble-blindtester som er gjort på Tofupill, rapporterte kvinnene som fikk det virksomme preparatet at de merket 76 prosent reduksjon i hete-toktene, 69 prosent mindre søvnforstyrrelser og 56 prosent bedring i de psykiske plagene (humørsvigninger, irritabilitet og depresjon). I kontrollgruppen (de som fikk juksepiller), var tallene henholdsvis 19, 16 og 13 prosent. Studier viser at fire av fem kvinner blir hjulpet.

-Jeg vil påpeke at det også finnes andre og gode naturmidler for overgangsplager på markedet. En må finne frem til det som passer best for seg og sitt. Jeg har den holdningen at det for kvinner med overgangsplager kan være en god ide`å starte egenbehandling med et naturmiddel. Hjelper ikke det, får en prøve seg frem med østrogen-behandling. Jeg ser ingen problemer med å anbefale andre kvinner å gjøre som Anne Margrethe i sitt valg av medisin i en vanskelig fase i livet. Skolemedisinen hadde ikke effekt og da er det godt at det finnes alternativer. Det er langt fra første gang jeg ser at naturen har mer å by på enn skolemedisin, sier lege Idar Elvemo.

Artikkel 3:

Østrogen-behandling eller ei?

Kunstige hormontabletter ble i Norge tilgjengelig først på 1970-tallet, mens bruken av østrogenhormoner eksploderte på 90-tallet i Norge. I 1991 var det rundt 60 000 brukere av østrogenhormoner, mens toppen ble nådd i 1999 da om lag 207.300 norske kvinner inntok dette kunstige hormonet. I 2000 begynte man å se en tydelig nedgang i bruken. Hvorvidt denne nedgangen skyldes tilfeldigheter eller at norske kvinner i likhet med amerikanske kvinner, er blitt skeptiske til hormon-behandling, kjenner man ikke til.

I USA har diskusjonen om hormonpreparatenes bivirkninger vært langt mer ”støyende” og omfattende enn i Norge. En undersøkelse blant 11 000 amerikanske sykepleiere, hvor det ble påvist stor hyppighet i forekomst av eggstokk. Og livmorgreft blant brukerne, ble viet stor oppmerksomhet. Det er også påvist økt risiko for brystkreft, livmorkreft, hjertesykdom, slag og blodpropp.
Overlege Lars Ottestad, kreftspesialist og overlege ved Radiumhospitalet uttalte i et intervju i Aftenposten i fjor at: ”I dag ville aldri et stoff blitt sluppet ut på markedet på et så spinkelt vitenskapelig grunnlag som østrogen ble. Det utrolige er at vi i dag, flere tiår senere, fortsatt mangler gode studier. Derfor står spørsmålene i kø, og vi sliter med store hull i vår viten”.

Som en konsekvens av en rekke alarmerende rapporter om bivirkninger, sier ikke bare stadig flere leger, men også 4 av fem amerikanske kvinner ”nei” til hormonbehandling. Den amerikanske hjerteforeningen skapte nylig litt av et oppstyr da de advarte kvinner med hjerteproblemer mot å bruke østrogen. Gynekologene er positive, onkologene er skeptiske og kardiologene vet ikke helt. Midt oppe i den faglig opphetende diskusjonen, står kvinnen med hetetokter og store plager samt redsel for kreft og hjerte-karsykdommer…

Artikkel 4:

Hva er fytoøstrogen?

fytoøstrogen finnes i en rekke planter og har vist seg å ha en effekt som ligner østrogen. fytoøstrogen finnes i om lag 300 ulike planter, inkludert frukt, grønnsaker og i soya.
Rent kjemisk er fytoøstrogen svært likt hormonet østrogen. I hovedsak virker fytoøstrogen som et antiøstrogen ved å binde seg til østrogen-reseptorer. Det er denne virkningen som letter de symptomer kvinner i overgangsaldrene opplever og sliter med. fytoøstrogen skaper balanse i kvinnens hormonsystem. Forskjellen mellom fytoøstrogen og ”skolemedisin-østrogen” er stor: fytoøstrogen er ikke et hormon og fører i motsetning til hormonet østrogen ikke til økt cellevekst i brystvev og livmor. Dette er hovedårsaken til at det ikke er forbundet noen som helst fare ved bruk av planteøstrogen.
At kroppen reduserer sin østrogenproduksjon, er en del av livets gang. Syntetiske fremstilte østrogenhormoner brukes i Norge i utstrakt grad for å dempe symptomene, men stadig flere leger stiller seg skeptiske til denne form for behandling.
fytoøstrogen vinner stadig med fotfeste blant vestlige leger. Dette preparatets fortrinn i forhold til ulike patologiske forstyrrelse som sykdommer i kretsløper under utprøving i flere kliniske forsøk. Blant annet er dette ”naturlige østrogenet” akseptert og anbefalt blant annet av American Heart Association, The North American Menopause Society og The American Food and Drug Administration.
”Tofu” er et viktig ”beskyttende” næringsmiddel og har fytoøstrogenets gode effekt. Tofuen som er hovedingrediensen i Tofupill er både effektiv og uten bivirkninger.
Tofupill fåes kjøpt i landets helsekostforretninger.

Er det ingen forhandler der du bor, kan du bestille Tofupill ved å klikke her

Vil du lese mer om Tofupill, klikker du her. Vil du til toppen av siden, klikker du her

Tilbake


Kvinner og overgangsalder

Har du plager forbundet med overgangsalderen?
Et langt og godt liv?


Når inntreffer overgangsalderen?

Hva skjer i overgangsalderen?


Andre konsekvenser av overgangsalderen


Overgangsalder og sexlyst

Overgangsalder, prevensjon og graviditet

Hva kan gjøres for å unngå plagene?